PAS propune soluții urgente pentru mediul de afaceri la politica fiscală: Trebuie să oprim acest dezastru economic

Schimbarea mecanismului de garantare a creditelor și creșterea masivă a fondului de garantare; Eliminarea pe timp de criză a penalităților la plata impozitelor; Cotă 0% la impozitul pe venit reinvestit pentru microîntreprinderi, Reducerea TVA pentru tranzacțiile electronice – acestea sunt doar câteva din măsurile propuse de PAS la politica fiscală, pentru a reduce impactul crizei economică în care ne-a aruncat guvernarea lui Dodon. Despre aceasta au vorbit azi, într-un briefing de presă vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița, ministru al finanțelor în Guvernul Sandu și deputatul Radu Marian.

„Anul 2020 a fost un an greu, marcat de criza sanitară, criză economică și secetă. În Moldova, însă, această criză a fost aprofundată de guvernarea lui Igor Dodon, preocupată mai mult de menținerea la putere și continuarea îmbogățirii personale din sistemul corupt, decât de ajutorarea oamenilor. Aceasta a dus la faptul că zeci de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar o treime din întreprinderi se află în prag de faliment. În ultimele două săptămâni vedem că Dodon, plin de ură pentru propriul popor care l-a alungat de la putere, a făcut o nouă majoritate cu Șor și vine cu inițiative pe bandă rulantă care riscă să aducă țara la un adevărat colaps economic.

Vom intra în anul 2021 cu o moștenire foarte grea. O parte din locurile de muncă și activitatea economică pierdute nu vor mai putea fi recuperate. Și dacă nu vom acționa rapid și ferm, situația riscă să se înrăutățească în continuare și să ajungem din nou în situația foarte dificilă a anilor 90ˮ, a punctat ex-ministra finanțelor.

„Dacă Ion Chicu și guvernul într-adevăr se gândesc la țară și vor să evită o catastrofă, cel mai bun lucru pe care îl poate face acum este să-și dea demisia, ca să declanșeze anticipatele și să scape această țara de monstruoasa coaliție PSRM-ȘOR. Ar fi un act elementar de patriotism”, afirmă Natalia Gavrilița, vicepreșdintă PAS.

În context, deputatul Radu Marian a prezentat 4 amendamente la politica bugetar-fiscală propuse de PAS pentru mediul de afaceri, care au drept scop să ajute pe cei mai vulnerabili agenți economici, să încurajeze întreprinderile mici și mijlocii, să diminueze evaziunea fiscală și să  stimuleze tranzacțiile transparente:

1)         Aplicarea cotei 0% la impozitul pe venit reinvestit pentru microîntreprinderi, adică pentru întreprinderilor cu până la 9 angajați;

2)         Eliminarea penalităților la întârziere la plata impozitelor din perioada 2020-2021, în cazul în care datoriile se eșalonează;

3)         Majorarea Program de garantare a creditelor până la 2 miliarde de lei;

4)         Instituirea cotei de 12% TVA pentru tranzacțiile în cadrul comerțului electronic.

Totodată, deputatul a anunțat că a depus un amendament prin care se egalează accizele pentru țigările cu foi/cigarillos cu accizele aplicate țigaretelor clasice, măsură care, nu doar va elimina riscul pentru sănătate, ci și va putea aduce venituri suplimentare la buget de peste 1 miliard de lei în următorii trei ani.

În următoarele zile, deputații PAS vor anunța amendamente și propuneri și în domeniile social, sănătate, agricultură și administrație publică locală.