PAS propune recalcularea pensiilor de dizabilitate ale celor care muncesc după stabilirea pensiei și condiții mai bune de pensionare pentru cei care îngrijesc de persoane cu dizabilități severe

Fracțiunea PAS a completat astăzi, 5 martie, pachetul legislativ “Pensii corecte pentru toți”, cu încă 2 proiecte de legi, destinate persoanelor cu dizabilități. PAS propune recalcularea pensiilor de dizabilitate ale persoanelor care continuă să muncească după stabilirea pensiei și acordarea condițiilor mai favorabile de pensionare pentru cei care îngrijesc de persoane cu dizabilități severe.

Conform prevederilor în vigoare, beneficiarii de pensie de dizabilitate nu au dreptul la recalcularea acesteia în cazul în care după stabilirea pensiei continuă să muncească. Prin Legea nr. 290 din 16.12.2016, în cazul pensiilor pentru limita de vârstă a fost prevăzută această posibilitate, dar Legislativul la acea etapă nu a considerat necesară recalcularea pensiei de dizabilitate în baza aceluiași principiu.

Această diferențiere este discriminatorie în raport cu persoanele cu dizabilități și urmează a fi exclusă prin proiectul de lege propus. Odată adoptat, cei care au continuat să muncească după stabilirea pensiei vor putea solicita recalcularea acesteia.

În susținerea celor care îngrijesc persoane cu dizabilități severe, PAS propune ca pentru perioada de îngrijire a unei persoane cu dizabilități, venitul lunar mediu asigurat, utilizat la calcularea pensiei, să fie stabilit în baza salariului mediu și nu a salariului minim. Conform prevederilor legale în vigoare, munca depusă de cei care îngrijesc de persoane cu dizabilități este echivalată cu 1000 de lei pe lună, ceea ce este, în mod evident, insuficient. Proiectul propune ca valoarea acesteia să fie echivalată cu salariul mediu, care constituie în 2020 – 7953 de lei.

Cel de-al doilea proiect prevede totodată recalcularea pensiilor celor care au îngrijit de persoane cu dizabilități între anii 1999 și 2017. Cu regret, perioada de îngrijire a unei persoane cu dizabilități severe realizată între anii 1999 și 2017 nu le-a fost inclusă în stagiul de cotizare. Proiectul vine să rectifice această nedreptate istorică.

Reamintim că pachetul legislativ “Pensii corecte pentru toți”, mai include și proiectele de plafonare a superpensiilor și de modificare a condițiilor de pensionare a judecătorilor. PAS va continua elaborarea proiectelor de legi pentru a asigura funcționalitatea și echitatea sistemului nostru public de pensii.