PAS – este inadmisibil modul în care cei 220 de moldoveni blocați în Aeroportul din Paris au fost umiliți și lăsați baltă

PAS condamnă modul inacceptabil în care au fost tratați cei 220 moldoveni blocați la Aeroportul Charles de Gaulle din Paris și solicită Guvernului să stabilească reguli clare cu privire la procesul de repatriere a conaționalilor noștri din diasporă.

Peste 200 de cetățeni moldoveni au rămas blocați aproape 24 de ore în ziua de 30 martie pe aeroportul din Paris, odată ce zborul care urma să ajungă la Chișinău nu a mai avut loc, din cauza lipsei de acțiune a autorităților și a neglijenței unui grup de interese care vrea să se îmbogățească pe seama acestei crize.

Cetățenii noștri au fost lăsați baltă de către guvern și compania care a organizat transportul, rămânând blocați fără mâncare și cazare. Este inadmisibil ca acești oameni să fie umiliți acum când vor să revină acasă, așa cum au fost umiliți atunci când au fost determinați de guvernările corupte din trecut să părăsească Republica Moldova pentru a supraviețui.

Solicităm guvernului și consulatelor să dea dovadă de transparență maximă în procesul de organizare a curselor charter, să ofere o descriere clară a pașilor care trebuie urmați, începând cu procedura de înregistrare pe listă, procedura de cumpărare a biletelor și până la plasarea în carantină a celor care ajung acasă.

În același timp, este imperativ necesar ca Guvernul să crească numărul curselor charter, pentru a face față cererii, dar și să mărească capacitățile consulatelor de a procesa solicitările cetățenilor. Atenționăm că anume din cauza lipsei de informație și a confuziei, cei cu interese economice și politice meschine pot profita de această criză.

Pe această cale, îndemnăm cetățenii moldoveni din diaspora care vor să ajungă acasă să se informeze doar din surse oficiale. Formularul oficial de înregistrare pentru curse și datele de contact ale ambasadelor și consulatelor noastre din diaspora pot fi accesate pe site-ul special creat de PAS: http://covid19info.md/diaspora/.

Încurajăm cetățenii să trimită întrebările pe paginile Facebook ale PAS, Maiei Sandu, Galinei Sajin și ale altor deputați PAS pentru a primi ajutor în obținerea informației corecte.