Maia Sandu către Guvern: „Măcar în al doisprezecelea ceas, spuneți-ne adevărul ca să putem ajuta medicii. Ca medicii să ne poată ajuta pe noi”

Lidera PAS, Maia Sandu, a vorbit într-o conferință de presă, astăzi, 1 aprilie, despre situația alarmantă a medicilor din spitale și a cerut Guvernului să prezinte informații despre numărul testelor și al echipamentelor de protecție pentru personalul medical care luptă în prima linie.

„De câteva săptămâni, auzim de la autorități că există suficiente teste, că se procură sute de mii de teste, dar vedem că, în timp ce în alte țări sunt testate zeci de mii de persoane pe zi, la noi au fost testate doar câteva sute de oameni. Ce se întâmplă? Care este realitatea? De ce sunt testați atât de puțini oameni dacă există suficiente teste? Dacă nu vom testa, nu vom identifica oamenii infectați, nu îi vom putea izola și virusul va continua să se răspândească cu o viteză mare.

Și mai alarmantă este situația medicilor. Numărul medicilor infectați raportat la numărul total de persoane infectate este mai mare decât în celelalte țări care se confruntă cu această pandemie. Iar la noi furtuna abia începe. Dacă toți medicii sunt dotați cu măști, costume și alte materiale de protecție, așa cum ni se spune, cum a fost posibil ca atât de mulți lucrători medicali să se fi infectat deja? Explicația care ne-a fost oferită, că mai mulți dintre ei s-au infectat în altă parte decât la muncă, este neserioasă și umilitoare pentru că face aluzie la faptul că lucrătorii medicali nu respectă măsurile elementare impuse tuturor cetățenilor”, a punctat lidera PAS.

Maia Sandu a mai anunțat că pe adresa partidului vin mesaje disperate de la medici din spitalele desemnate pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19, de la medici din celelalte spitale și de la medici de familie din diferite localități. Oamenii se plâng că nu au echipamente de protecție, că nu sunt instruiți corespunzător, că nu au protocoale clare cum să procedeze într-un caz sau altul.

„Nu avem cum să depășim această năpastă fără ajutorul medicilor. Vrem să fim siguri că ei sunt protejați. Cerem autorităților să ne spună adevărul. Nu vrem să auzim povești despre faptul că totul este minunat, în timp ce tot mai mulți medici se îmbolnăvesc. Nu acceptăm justificarea că nu sunt bani. Aceasta trebuie să fie prioritatea numărul unu și urgent trebuie alocați suficienți bani de la buget. Dacă guvernarea nu găsește de unde să cumpere aceste costume de protecție sau teste, trebuie să cunoaștem acest lucru ca să putem contribui.

Solicitam Guvernului să fie sincer cu cetățenii săi si să răspundă clar la întrebările, pe care le-au formulat colegii mei din Parlament, presa, societatea civilă: câte teste avem astăzi și de ce se testează atât de puțini oameni, câte costume de protecție avem și de ce s-au infectat atât de mulți medici? Sunt oameni care pot și vor să ajute, dar e nevoie ca autoritățile să spună lucrurilor pe nume. Cerem Guvernului să fie deschis și să implice toți specialiștii din societatea civilă și din opoziție, pentru că acum, datoria noastră, a tuturor, este să ne solidarizăm în lupta cu pandemia.

Măcar în al doisprezecelea ceas, spuneți-ne adevărul ca să putem ajuta medicii. Ca medicii să ne poată ajuta pe noi”, a încheiat președinta PAS.