Deputații Dan Perciun și Ion Groza au prezentat amendamentele PAS la politica socială, care vin în sprijinul celor mai vulnerabile categorii de persoane, în plină pandemie

Deputații PAS Dan Perciun și Ion Groza au prezentat, într-un briefing de presă, amendamentele înaintate de fracțiunea PAS care au drept scop susținerea, în plină pandemie și criză economică, a acelor categorii de persoane care au cea mai mare nevoie de sprijin.

„Noutatea proastă pentru pensionari, anul viitor, este că acele avertizări cu care am venit noi încă anul trecut referitor la schimbarea formulei de indexare, se adeveresc. Acestea s-au adeverit și în octombrie 2020, atunci când pensionarii au beneficiat de o indexare mai mică de 1 %, iar pentru anul 2021 bugetul de asigurări sociale prevede fonduri pentru două indexări a câte 0,6% și 0,2%, deci mai puțin de un procent pe an. Acestea vin în contrast cu promisiunile mari cu care venea Igor Dodon încă în 2017. Ne convingem încă odată că schimbarea formulei de indexare nu va duce la creșterea pensiilor mici”, a declarat vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun.

Încă în septembrie 2020 PAS a venit cu un proiect de lege care propunea majorarea pensiei minime la 2000 de lei, care astăzi este cuantumul minimului de existență. Guvernul s-a opus atunci proiectului. „Astăzi, fracțiunea PAS a venit din nou cu un amendament la politica de asigurări sociale și am propus, înțelegând constrângerile bugetare care există, ca pensia minimă să fie majorată cel puțin până la 1300 de lei. Cu regret, Guvernul a respins această propunere”, a explicat Dan Perciun.

Un al doilea amendament cu care vine fracțiunea PAS este alocarea a două plăți unice a cât o mie de lei, de sărbători, pentru pensionarii cu o pensie mai mică de patru mii de lei. „Varianta inițială a bugetului a prevăzut ca în anul 2021 nici o plată să nu mai meargă pentru pensionari. Până la urmă, Guvernul a acceptat doar propunerea care a venit de la PSRM, un lucru regretabil, și a acceptat ca o asemenea plată să fie acordată doar o singură dată și pensionarii, în loc să beneficieze de 2 mii de lei, de sărbători, vor beneficia doar de o mie de lei”, a adăugat deputatul.

Deputatul PAS Ion Groza a prezentat alte trei amendamente de bază pe care le-a înaintat la Politica Bugetar-fiscală pentru anul 2021.

Primul ține de scutirea personală a soțului sau a soției. Propunerea este să fie anulată această prevedere cu care a venit Guvernul. Ion Groza: „Pe lângă faptul că unul din soți nu are un loc de muncă, lucru care în majoritatea cazurilor nu depind de el sau ea, acest cuplu se va lipsi și de scutirea personală care pentru o familie săracă este o sumă importantă. Este vorba de suma de 11280 de lei. Norma în sine este o măsură antisocială pentru familiile unde unul dintre soți nu este angajat în câmpul muncii”.

Al doilea amendament propune abrogarea prevederii prin care se micșorează până la 100 de euro valoarea care poate fi impozitată de pe urma coletelor provenite de peste hotarele țării.

„Limitarea derogării de scutire de TVA pentru colete de la 200 la 100 de euro va fi o povară nejustificată pe cetățenii care sunt nevoiți să cumpere produse de care au nevoie prin utilizarea comerțului electronic internațional. Totodată, vor crește foarte mult costurile administrative ale vămii și, de asemenea, vor crește riscurile legate de corupție în procesul de vămuire a coletelor. Suma de 200 de euro este un minimum rezonabil și nu există motive ca ea să fie micșorată”, a declarat Ion Groza.

Al treilea amendament ține de scutirea de TVA oferită organizațiilor și întreprinderile societăților nevăzătorilor, societăților surzilor și societăților invalizilor. Propunerea este să fie menținută norma care este în vigoare.

„Anularea scutirii de TVA pentru organizațiile și întreprinderile societăților nevăzătorilor, societăților surzilor și societăților invalizilor va lovi dur în aceste pături sociale și vor afecta mii de persoane care au aceste dizabilități, lucru confirmat prin o serie de demersuri în adresa Parlamentului. Măsura va duce la închiderea multor întreprinderi ale acestor societăți, iar pierderea locurilor de muncă de către aceste persoane va avea un impact foarte negativ pentru ele. Admitem că există anumite abuzuri, dar nu putem admite ca să fie pedepsiți cei care nu poartă nici o vină. Anularea acestei norme fără a le oferi nimic în loc este o măsură anti-socială, mai cu seamă în mijlocul acestei pandemii”, a adăugat deputatul Groza.